DA Tipsar – PRIDE

 

Månadens tema för Direkt Aktion är pride, därför har vi på redaktionen samlat ihop lite länkar med gott och blandat att läsa, kolla på och blunda till kopplat till temat.

Vad är kön?
Det gäller att börja från början. För att förstå pride måste du förstå HBTQ. För att förstå HBTQ måste du förstå vad kön är. Kan du stå ut med amerikansk lätt surrealistisk animedekadens är den här videon ett bra intro till konceptet.

 

 

Om pinkwashing

Is this TV-show your friend? Is Mastercard a queer ally? Det har blivit inne att positionera sig för HBTQ-personers rättigheter och då plötsligt skyndar sig både företag och stater och diverse partier  att använda det som slagträ för sina egna agendor. Artikeln har några år på nacken och fokuserar främst på Israels och SDs agerande, men är relevant än idag. Exempelvis för att lyfta frågor som vad fan företagen har att göra på pride. Sälj grej med Gay hörrni.

 

 

Om obligatorisk heterosexualitet 

Ett begrepp nära förknippat med heteronormen, hämtat från Lesbisk Kraft- om lesbisk feminism och kvinnotillvändhet.

 

 

 

Vad händer i sommar?

Ja vafan händer? Bor du i Malmö, Stockholm eller Göteborg så finns olika frihetliga alternativ till de kommersialiserade prideevenemangen i dessa städer. RFSL har en karta med översikt över alla pridefiranden i hela Sverige.

 

DA Recenserar Lockpick Pornography

Ett boktips från oss. Boken finns gratis att läsa på nätet!

 

 

 

HJÄLPER POLISEN TILL ATT DEPORTERA HBTQ-FLYKTINGAR?

Svaret kommer kanske inte chocka dig.

 

Queer Nation-Manifestet

Det här manifestet har varit rätt tongivande för den priderörelse som växte fram under 90-talet. Queer ilska mitt i AIDS-krisens New York. Om en värld som låter en dö och en uppmaning om att slå tillbaka. Bash back.