Om vattenbristen

I och med världens undergång kommer kapitalismens skräcködlor att tjäna mer än någonsin förr. Vilka är kapitalismens skräcködlor? De är högt uppsatta chefer, företagsägare och miljardärer. Dessa människor kommer att utnyttja sitt järngrepp om jordens kvarvarande resurser för att bli ännu rikare på vanliga människors försök att överleva.

Dricksvatten är grunden till livet som vi känner till det. Inget samhälle kan blomstra utan tillgång till dricksvatten och ingen människa kan leva utan det. Vattnet i sig är även en förutsättning för vår matproduktion och överallt där människan anpassat sig efter vattnet och vattnet efter sig har rikedom vuxit fram, inte bara hos några få utan hos hela samhällen. De rika vill ha samma sak som de alltid har velat ha: Allt. Alla naturresurser, hela värdet av vårt arbete, allt vatten och all kontroll över allt. Därför vill de ha vår rikedom.

I nästan alla regioner över hela världen råder det för allmänheten en brist på dricksvatten som även om den inte alltid är akut anstränger samhället och kostar oerhört mycket arbete och lidande för folk i allmänhet. Den bild som vi matas med säger för det mesta att vattenkriserna till största del beror på oväntade torrperioder i kombination med saker som att folk duschar för mycket. Den hårdast förespråkade lösningen på vattenbrist är stöd för dammbyggen eller djupvattenbrunnar som ska trygga vattenförsörjningen samtidigt som det sägs leda till ökat ekonomiskt välstånd för regionerna där de byggs då vattensystemen möjliggör för effektivare, storskaligt jordbruk.

Jag är så jävla trött på att politiker, företagare, fackföreningar och miljöorganisationer pratar om de olika ekologiska kriserna som om vi alla sitter i samma båt. Att folk och organisationer som jobbar med att ”rädda miljön” försöker övertyga de skräcködlor som äger nästan allt i hela världen att de måste förstå att miljön är något vi alla behöver för att överleva. Som om skräcködlorna inte tjänar på att vi är i nöd.

Surprise surprise så är de lösningar som förespråkas av skräcködlorna och politikerna mer av orsaken till sjukdomen som är de ekologiska kriserna än ett botemedel till dem. Det som skräcködlorna säger är botemedlet är stora ”vattenprojekt” av olika slag eller nya grödor: Det sägs att dammprojekt, djupvattenbrunnar och GMO-grödor är lösningen på vattenbristen. Egentligen bidrar projekten till att skapa den vattenkris vi genomlever på några olika sätt, främst genom att rubba naturens egna system för vattenåtervinning.

  • Storskaligt industriellt jordbruk använder enorma arealer där bara en gröda odlas, det kan till exempel vara bomull, vete, sojabönor, apelsiner eller nötter, det kallas för monokultur. När monokulturer upprättas skadas bland annat jordens förmåga att binda och lagra vatten. Vid småskaligt jordbruk bevaras jordens näring och förmåga att binda vatten.
  • Djupvattenbrunnar tar upp grundvatten på en nivå som gör att vattnet inte hinner fylla på de hålrum som i sin tur fyller de djupare hålrummen djuphavsbrunnarna tar vatten ifrån innan det dunstar. Resultatet blir att tidigare vattenrika områden blir torrlagda genom för stort användande av djupvattenbrunnar.
  • Även dammbyggen och dammarna själva förstör befintliga vatten- och bevattningssystem genom att leda om floder och antingen torrlägga eller dränka naturliga kanaler och kanaler byggda för småskaligt jordbruk.

Vattenprojekten som skräcködlorna driver igenom handlar i slutändan om att få kontroll över vem som fördelar vattnet och hur vattnet fördelas. På så sätt kan exempelvis ägarna till dammarna på Rio Grande-floden som rinner från USA till Mexiko kontrollera miljontals människors vattenförsörjning och exempelvis driva fram handelsavtal som gynnar ägarna själva. Skräcködlornas hemliga plan är att:

  1. Se till att de har en massa vatten
  2. Se till att alla andra inte har vatten
  3. ???
  4. Profit

Vatten har i nästan alla kulturer och under nästan alla tider setts som något som är till för alla på grund av dess livsviktighet. Skräcködlorna går inte med på att något finns för alla. De är parasiter som suger ut allt vi har och som en fästing blir de fetare på vårt blod. Vår fattigdom är deras rikedom. De tvingar oss att betala för krisen som de skapar, gång på gång på gång och även fast flaskvatten kostar mer i skador på miljön än vad skräcködlorna tjänar på det gör det inget – det är inte samma personer som betalar som det är som cashar in.

/Vinje

Lästips
För dig som vill läsa vidare om ämnet tipsar författaren om dessa böcker:

Krig om vatten – Plundring och profit av Vandana Shiva
Chockdoktrinen  och Nej är inte nog av Naomi Klein

För er som gillar internet kan ni också se på dokumentären Who”™s Counting eller läsa lite på denna sida.