DA testar svensk kultur – AfS i Örebro

För några veckor sedan var Alternativ för Sverige i Örebro, och Örebro välkomnade dem på ungefär samma sätt som alla andra städer: med skrik och slagord och protest. Men också med ett litet smakprov på SVENSK KULTURâ„¢. Det underbara lukten av surströmming hängde i luften. AfS var förstås förtjusta.

Det är ingen nyhet att nazister spatserar runt på gatorna som om någon mer än de själva är okej med deras närvaro. Det är inte heller en nyhet att de möts av protester; den reaktionen är lätt att förstå. Särskilt när Alternativ för Sverige (AfS) åker runt i en skåpbil och håller ynkliga torgmöten runt om i landet. De låtsas som att deras åskådare faktiskt är anhängare och inte vanliga människor med en morbid nyfikenhet för det fascistiska. Som att söka upp fails på youtube.

Tyvärr är även att stå på sidlinjen att legitimera AfS:s närvaro.

Vilka är ens AfS?
Alternativ för Sverige? De är ett gäng nazister och nästan-nazister som till skillnad från NMR inte bara bär skjorta – de slår på stort med kostym. Brunhögern gör ännu ett försök att verka respektabel.

AfS är i stort sett ett utbrytarparti från Sverigedemokraterna. SD, som fortfarande håller hårt i att hålla nationalismen och crypto-fascismen nedtonad, bestämde sig för att deras förra ungdomsförbund var lite väl mycket. Till följd av detta uteslöts SDU:s dåvarande ordförande Gustav Kasselstrand, tillsammans med hela jäkla ungdomsförbundet. Inte ens SD var så bekväma med SDU:s öppna etnonationalism och skenande antisemitism.

Bra jobbat Sverigedemokraterna.

Tre år senare bildades Alternativ för Sverige av Gustav Kasselstrand, mannen med världens största panna. Snart anslöt sig fler uteslutna SD:are, politiska vildar, och annat gött folk, och snart hade vi en SD-kopia med ett lager filter avskalat.

Vad står då partiet för?
AfS har en mängd vidriga åsikter som knappt ens förtjänar att omnämnas. Därför tänker jag försöka hålla detta så kort som möjligt:

AfS är ett rasistiskt parti som ser invandrare som andra klassens medborgare. Deras huvudplattform går ut på att utvisa typ alla via sitt så kallade ”återvandringsverk”. Alla som fått uppehållstillstånd sedan år 2000 ska ut. De gör sitt bästa för att visa detta. AfS:are har vid upprepade tillfällen delat ut flygblad med texten ”För dig som ska återvandra.” De går verkligen tillbaka till rötterna i partiet Bevara Sverige Svenskt, som ofta gick med parollen ”Sverige åt Svenskarna,” innan de bildade SD under sent 80-tal.

(En parentes: AfS har fuckat upp lite. De använde Migrationsverkets symbol som sin kampanjsymbol för återvandringsverket. Copyrighttrubbel ahead.)

Kort och gott: AfS är i praktiken fascister som förespråkar en etnostat. Skillnaden mellan dem och t.ex NMR är att AfS:s medlemmar bär kostym och klipper sig tre gånger i månaden.

Örebro gör motstånd
Ett evenemang dök upp på facebook. SUF Örebro och Ung Vänster stod som arrangörer. Jag och några kamrater gick dit. Vi slöt upp tidigt med andra demonstranter, som tog med oss en antifascistiskt banderoll. Innan vi gick till torget cyklade två personer förbi och bedömde området. Det fanns två polisbussar och en polisbil på plats, och ett 15-tal poliser. De var förberedda.

Vi gick så att vi var vid torget klockan 12, då talen började. Vi kom längs en sidogata och hamnade mitt i publiken, precis framför Kasselstrand och hans gäng som kämpade med att få ljudsystemet att fungera.

Demonstrationen börjar
Det tog AfS säkert tio minuter att få sitt system att fungera. Under tiden spelade de sin hemskt pinsamma vallåt. Många av oss hade inte hört denna låt förrän nu, och det var svårt att hålla sig för skratt.

Banderollen fälldes ut, folk slöt upp bakom den och förbipasserande visade långfingret åt AfS. Folk stannade upp här för att se the shitshow. En hotfull atmosfär uppstod ganska fort mellan motdemonstranter och AfS få riktiga anhängare. En dialogpolis försökte samtala men överröstades av slagord.

Så småningom blev vi tvungna att flytta till en annan del av torget, eskorterade av polisen. En kamrat vägrade gå och blev istället bortsläpad. Samma person fick sedan halva tummen sönderriven när polisen med alla kraft försökte slita bort en visselpipa vars band fastnade runt hans handled. Såret krävde flera stygn. Kamraten blev bortskickad till stadens utkant istället för till sjukhus. Detta ledde inte till några konsekvenser för polisen.

Föga förvånande.

Demonstrationen fortsatte och AfS talade på som om ingenting, men snart började vi känna en underlig lukt. AfS:s talare nämnde det. Människor i publiken undvek en soptunna precis vid talarpodiet. Någon i motdemonstrationen nämnde surströmming.

Straxt därefter blev ännu en person omhändertagen. Han skulle gå, ensam, och dela ut flygblad till publiken omkring AfS. Polisen grep tag i honom och påstod att han skulle bli våldsam. De vred upp hans armar på ryggen och hotade enligt vittnesmål att bryta dem. När han fördes tillbaka till motdemonstrationen släpptes han inte, utan plötsligt krävde polisen ID. När han argumenterade för att han inte behövde förse dem med något blev han bortförd.

(Vad får polisen egentligen göra? Läs mer om dina rättigheter här.)

Demonstrationen fortsatte tills AfS drog. När talen var över gick vi närmare och stod bara några meter bort, vrålande genom megafoner medan AfS packade ihop sina saker. Vi ville göra det svårt för dem. Det skulle vara jobbigt att hålla torgmöten. De skulle känna sig ovälkomna.

Det sista AfS gjorde innan de åkte var att skaka hand med polisen. Polisen, som med glädje skakade tillbaka. This says a lot about our society… Jag avhåller mig från att kommentera detta ytterligare.

Surströmmingen
I efterhand fick jag höra detaljerna om surströmmingen från en person som föredrar att vara anonym: dagen innan demonstrationen hade innehållet från två burkar Röda Ulvens supersvenska surströmming hällts ner i ett antal plastflaskor. Stanken var massiv. Kudos till dem som stod ut.

Plastflaskorna fördes med till demonstrationen, och öppnades på olika platser på torget. Några flaskors innehåll hälldes ut i en soptunna. Detta är inte första gången denna strategi används; surströmming har visat sig vara en väldigt användbar del av den svenska kulturen.

Efterspel
Ingen blev anhållen eller ens förd till polisstationen under demonstrationen. De tre som blev bortförda blev endast skickade till stadens utkant. Alla återvände till demonstrationen efteråt. Personen som fick tummen sönderriven väntade med att åka till sjukhus tills efter att AfS hade lämnat.

Ingen kunde identifiera poliserna som Örebropolis. De hade dessutom varit lite väl för förberedda, lite väl hårdhänta och erfarna. En teori är att en grupp poliser följer med AfS under deras turné, vilket skulle förklara detta. Detta är dock inte verifierat.

In defense of surströmming
Vissa ogillar motdemonstrationer och sabotage. Bor vi inte i ett demokratiskt samhälle, där även vidriga AfS:are får yttra sig? ”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”, och hela den grejen?

Men detta är inte en fråga om yttrandefrihet. Yttrandefrihet är friheten från statlig censur (med undantag vid t.ex hets mot folkgrupp). De flesta av oss kan nog hålla med om att statligt ingripande mot fritt yttrande och rättigheten att organisera sig vore väldigt farligt. Förslaget om att förbjuda rasistiska organisationer (som regeringen lobbar för) är en riktigt dålig idé, inte för att vi skulle sörja NMR:s och AfS:s frånvaro men för att en stat som förbjuder en viss typ av organisationer lätt kan börja förbjuda även andra typer. Vi föreslår ingen statlig censur. Det vi föreslår är att vi som individer och som autonom rörelse inte behöver stå och se på medan organisationer som AfS håller torgmöten. Vi kan inte tolerera vilka åsikter som helst i yttrandefrihetens namn – när fascistiska tankar sprids på våra torg är det självförsvar att göra motstånd. För AfS säger inte bara saker; de uppviglar. De bygger en rörelse. De har planer på att faktiskt genomföra det de säger.

Dagens politiska landskap rör sig mer och mer åt höger. Det är detta som gör att AfS över huvud taget vågar sig upp på torgen. Protester behövs för att förhindra denna utveckling: AfS vill normalisera som närvaro på samma sätt som SD har gjort och som NMR ständigt arbetar med. Vi finns för att fucka upp denna normalisering. Våra slagord ska höras i alla AfS:s videor. Det är inte kul att hålla torgmöte när hundra motdemonstranter vrålar att de hatar dig och att du borde åka hem, oavsett vad liberala ledarskribenter säger om saken. Vårt missnöje ska vara synligt och direkt märkbart. I processen ska vi hämma deras rörelse och utveckla vår egen.

Men allra viktigast: vi ska göra det pissjobbigt att vara fascist.

/Reportage av Renen