Vi i DA har skrivit ihop en lite crash course i konsten att planka. Den mesta informationen kommer från plankares egna erfarenheter eller planka.nu. Läs mer här. Detta är en uppföljare på vår tidigare artikel om plankandet.
DEL ETT – ATT TA SIG ÖVER SPÄRRARNA
Bor du i Göteborg har du tur. Här finns inga spärrar. Det är bara att kliva på vilken buss eller spårvagn du vill. Otroligt bekvämt.
I Stockholm är det tyvärr svårare. Spärrar finns på de allra flesta stationer. Men det finns många metoder för att ta sig igenom. En vanlig teknik är att gå på led bakom någon som har kort, och följa med när spärrarna öppnas. Var snabb och skydda kroppen med armarna så att du inte gör dig illa. En annan metod, om ni är flera och minst en har kommit igenom, är att låta denna person aktivera ljussensorerna vid en av utgångsspärrarna, och på så vis låta folk komma igenom.
Det finns många andra sätt att lura spärrarna på. Till exempel går det att öppna spärrarna med en lång tröja, halsduk eller jacka. Se här hur det går till i praktiken.
På SJ:s tåg medför plankande en stor risk. Här kontrolleras allas biljetter. Men om du bor i Skåne har planka.nu lite extra tips åt dig.
Slutligen, på bussar runtom i landet, både inne i och utanför staden, går det ofta att planka genom att dra nytta av att chaufförerna inte bryr sig. Om många går på samtidigt går det ofta att bara slinka igenom. Annars kan du vifta med en gammal pappersbiljett. Chaufförerna kontrollerar dem sällan ingående. Och skulle de ifrågasätta dig är det bara att spela dum och köpa en ny biljett.
DEL TVÅ – ATT UNDVIKA KONTROLLANTERNA
Börja med att vara försiktig. Håll uppsikt. Försök att alltid sätta dig långt fram och till höger i bussen eller vagnen. På så vis åker du förbi större delen av stationen innan fordonet stannar, och du hinner se potentiella kontrollanter innan dörrarna öppnas. Kontrollanterna är ofta lätta att känna igen, men se till att ta reda på vilka arbetskläder de bär på din ort.
Om du ser en kontrollant, ta det lugnt. Bara res dig, ställ dig vid dörrarna, och gå av. Kontrollanterna har oftast bara rätt att kontrollera folk i fordonet, inte de som är på väg av eller står utanför. Storkontroller, eller så kallade hållplatskontroller, är undantaget. Då kontrolleras alla, såväl på- som avstigande passagerare.
Som plankare kan du också varna andra. Ser du kontrollanter, var inte rädd för att berätta det för vagnen (gör det dock innan dörrarna öppnas, eftersom kontrollanterna kanske blir lite tjuriga om de hör din varning). Du kan också gå med i diverse facebookgrupper som är gjorda för att dela kontrollanternas positioner med andra plankare. Twitter och sidan biljettkoll.se används också för detta.
Som sista utväg går det också att försöka köpa biljett när du ser kontrollanterna. Detta fungerar främst i på buss och spårvagn. Om det finns en automat för betalkort kan du skanna kortet när du ser kontrollanterna. Detta kräver dock att du sitter nära automaten och alltid är redo. En annan metod är att köpa biljett via en app om du ser kontrollanterna. Detta är dock inte lika tillförlitligt eftersom tjuriga kontrollanter ibland tittar på när du köpte din biljett, som ska vara köpt redan innan påstigning.
AVSLUTNING
Men var försiktig! Plankandet är någonting vi gör i solidaritet med varandra, genom att stödja dem som inte ha råd, informera varandra, och hjälpas åt att betala bötern. Plankande är inte farligt, men det är inte alltid tryggt, med kontrollanter som hemsöker stationerna. Var rädda om varandra! <3