DA rapporterar från Anarkistiska bokmässan i Stockholm

Den andra juni gick Stockholms anarkistiska bokmässa av stapeln, och Direkt Aktion delade där ett bord med SUF Stockholm. I år hölls bokmässan på Midsommargården, ett kulturhus bara femton minuter från centralstationen. Där hölls seminarier, paneldiskussioner och workshops, och det såldes, you guessed it, böcker. Mässan präglades av varm sommarluft och kamratlig atmosfär. Bland de deltagande fanns bland annat representanter från CrimethIn, SqEK, tidningen Brand och Arbetaren. Och såklart SUF.

För er som inte hade möjlighet att gå på mässan så kommer det var ytterligare en anarkistisk bokmässa i Malmö snart. Denna mässa sätter igång med en öppningsfest den 15e juni, och mässan håller sedan igång hela helgen. Åk dit!

Men åter till Stockholm: vad tyckte egentligen mässans deltagare om evenemanget? När vi i DA var där passade vi inte bara på att dela ut gamla tidningar och nya klistermärken, vi intervjuade också några kamrater! Vi ställde frågor om vilka evenemangpunkter de tog del av, vad de tyckte var mest intressant, vilka kunskaper och erfarenheter de tog med sig, och vad de saknade på mässan. Här har vi deras svar:

Lowa

Jag gick på revprides workshop, tycker det blev intressant diskussion och bra idéer. Annars gick jag mest runt bland bokborden och kollade och pratade med folk, det var najs. Jag köpte lite tidningar och en bok också.

Vet inte riktigt vad jag tycker saknades, det var första gången jag var där så visste inte exakt vad att förvänta mig, men det gav bra intryck och jag kommer säkert igen nästa år.

Charlie

Jag gick på ”œStrike Back””Försvara strejkrätten” och på SUF och FAUs punkt. Det var väldigt intressant att höra både om FAUs olika kampanjer och allas tankar om arbetsplatsorganisering, särskilt kring prekära arbeten. Upplyftande att det fanns fler som hade tänkt på det och att alla hade så liknande upplevelser, typ en av de första gånger jag verkligen upplevt typ arbetarsolidaritet.

Tog med mig en jävla vilja att organisera sig mer.

Hade velat se typ mer event om saker som inte bara straight up rör arbetarkamper. Mer från/om andra förtryckta grupper. Allt var aningen vitt, i alla fall av det jag såg.

Allmänhet var mässan skitkul, precis som förra året så jävligt najs att det kommer så mycket folk, och stämningen mellan personer var alltid jättenajs.

Linus

Jag gick på Strike back infon, SUF tillsammans med FAU och CrimethInc. Alla föreläsningarna var bra och gick igenom mycket bra tankar och idéer. Strike back föreläsningen var ju dock mest bara information om vad det är och vad tanken är med den demon samt aktionen. Så det var bra att få lite mer konkret info om vad som gäller kring den.

SUF och FAU tog upp massvis med bra exempel på hur man kan utföra aktioner på ett bra och effektivt sätt, och det var väldigt intressant att höra hur de båda hade gått tillväga på olika sätt, både på nätet och i verkligheten.

CrimethInc föreläsning var om en bok som de nyligen kommit ut med som heter ”From democracy to freedom” och det var en otroligt tänkvärd och intressant föreläsning. Mycket intressanta tankar om hur ett anarkistiskt samhället fungerar, samt att våga utmana själva demokratin och vad det innebär

Vet inte riktigt vad jag skulle vilja sett som inte var där, tyckte att det fanns väldigt mycket att ta del av och se och lyssna på.

Bokmässan var jävligt lyckad. Det var så mycket folk att en fick trängas i korridorerna. Förhoppningsvis blir vi ännu fler nästa gång. Ses då.