Om gigekonomi, facklig app-organisering och hur du duckar övervakningssamhället

Nu är det dags för internet-tema. DA kör en månad eller två med fokus på frågor som berör vårt kära internet, som EU gör sitt bästa för att ”bevara”. God bless: internet, ett verktyg för massövervakning och the breeding ground för nazister, fascister, och pepeälskande högertroll.

Men också internet, där vi träffas, delar erfarenheter och kommer närmare varandra. Internet som möjliggör storskalig organisering. En plats som med rätt kunskap kan användas för att fritt dela med sig av information, media och idéer. Här kommer lite nyttig läsning och användbara länkar. Håll till godo.

PÅ GÅNG
Appen som hjälper dig organisera på din arbetsplats
Wobbly är en app gjort för att förenkla samarbete och organisering på arbetsplatsen. Med hjälp av appen kan arbetare kommunicera och strukturera sin kamp enligt IWW:s organisationsmetoder.

Three summers ago I was walking around an Edinburgh suburb, posting residents leaflets on discount dentistry. I stopped and asked myself, what can I do to stop this from happening to anyone else? We are getting dropped off by a van in the middle of nowhere with a map and a stack of leaflets, so how are we supposed to build any kind of collectivity? I suppose we”™ve all got these phones, could that be the start of something?

Om gigekonomi; Foodora, Tiptapp och Uber
Fler och fler företag använder sig av appar för att strukturera sin tjänst. Dessa företag lyckas också utnyttja en förhållandevis outforskad del av kapitalismen: den så kallade plattformsekonomin, som tillåter arbetsköparna att anställa på osäkra villor, till låg lön, och utan att förse arbetaren med någon utrustning””cykel, bil och arbetskläder måste den anställde själv stå för. Men vilda strejker världen över återför makten till arbetarna.

Delningsekonomi” kallades det initialt, men det finns ingen som delar med sig något här, särskilt inte Ubers ägare. Det här är snarare taxibranschens Ryan Air och receptet stavas lönedumpning.

Den som vill börja köra för Uber måste använda sin egen bil och får således bekosta all bensin och allt underhåll själv. Det finns ingen anställning och således ingen pension, semesterersättning eller garantilön utan föraren får bara pengar vid en körning, och då är det tävlan om vem som kan erbjuda lägst pris. Uber tar minst 25 procent av resans pris, plus en mängd dolda kostnader som ”bokningsavgift” och ”serviceavgift” så att föraren i slutändan tjänar mellan 50 och 100 kronor i timmen – i Sverige.

Militant cybernetik
En mer teoretiskt förklaring av hur de nyaste, ”cybernetiska” delarna av kapitalismen fungerar och opererar. Hur används internet och andra sammankopplade system för att kontrollera oss? På vilket sätt dominerar de numera många av våra arbetsplatser?Vad innebär det att jobba på en arbetsplats där du inte är fast anställd och i stort sett aldrig får träffa dina medarbetare? Och hur kan vi kämpa mot dessa system?

Cybernetik är en teori om hur makt kan utövas på ett speciellt sätt, med en speciell sorts mekanismer. Vi kallar dem anordningar. Ingenjörer kallar dem reglersystem. De är specialiserade delsystem som övervakar och styr beteenden och funktionen hos det större systemet de är en del av. De konstrueras för att hålla systemet som helhet i ett stabilt tillstånd genom att motverka alla typer av störningar.

Den Osynliga Kommittén – Fuck Off Google
En ingående analys av hur cybernetik används för att styra oss, inte bara småskaligt, på arbetsplatsen, men världsomfattande. Vad är egentligen google:s motiv när de kartlägger hela världen? Används big data, inte bara av enorma företag, men av regeringar världen över, för att kontrollera sitt folk?

So we”™re talking about an art of governing whose formative moments are almost forgotten but whose concepts branched their way underground, feeding into information technology as much as biology, artificial intelligence, management, or the cognitive sciences, at the same time as the cables were strung one after the other over the whole surface of the globe.

Arbete för algoritmen
Denna artikel målar en kortfattad bild av hur det är att ”arbeta för algoritmen”, vad det innebär, och hur arbetare ha gjort motstånd, bland annat genom vilda strejker.

Management genom algoritmen har kallats för en Taylorism på steroider. Taylorismen var ett försök att genom tidtagning av arbetsmoment och noggranna kontroller av arbetarnas prestationer skapa en vetenskaplig management. Teknologiska innovationer och sämre arbetsvillkor i väst innebär nu att dessa idéer kan komma tillbaka med en sällan skådad kraft.

Tipptapp och konkurrensen om jobb
En intervju med människor som arbetar för Tipptapp, en app för småjobb och leveranser som användarna får kasta sig över till alldeles för låga arvoden. Det blir långa, osäkra dagar eller inget jobb alls. Det finns ingen trygghet.

Man måste hålla koll på appen hela tiden. När en annons läggs upp har du ungefär tio sekunder på dig innan den är borta igen. Det är först till kvarn som gäller och konkurrensen är jättehård…

Marx ”Kapitalet” och dess relevans idag
En teoretiskt text av David Harvey, som beskriver varför Marx ”žKapitalet”œ, ett av Marx största och mest omtalade verk, fortfarande är relevant idag, trots att vi idag lever i ett politiskt, socialt och teknologiskt landskap som är väldigt annorlunda det som existerade när Marx levde.

It”™s really fantastic that we have the internet, which everyone thought of initially as a great liberatory technology that would allow for a great deal of human freedom. But now look what”™s happened to it. It”™s dominated by a few monopolies that collect our data and give it to all kinds of seedy characters who use it for political purposes.

Something that started out as a real liberatory technology suddenly turns into a vehicle of repression and oppression. If you ask the question, ”œhow did that happen?”, you either say it”™s because of some evil people out there who did it, or, with Marx, that it”™s the systematic character of capital always to do that.

LADDA NER
Torrent clients – bittorrent och utorrent
Torrentsidor eztv och the pirate bay
Torrenttekniken är inte olaglig i sig, även om den ofta används för att dela upphosvsrättskyddat material. En torrent bygger på att alla som laddar ner en fil också hjälps åt att dela den med andra användare. Det går alltså inte att ta bort ursprungsfilen, eftersom alla som laddat ner den fortsätter dela den. Torrenttekniken är otroligt kraftfull, och kan mycket väl hjälpa oss bygga ett friare och öppnare internet.

FOLKBILDNING
SUF
Här kan ni hitta Syndikalistiska ungdomsförbundets egna lästips. Här finns allt från texter om historia, kamp på arbetsplatsen, cybernetik, och den växande gigekonomin.

Arbetaren
Arbetaren är SAC-Syndikalisternas tidning. Tidningen har getts ut sedan 1922 och skriver om bland annat klimatet, arbetsplatsförhållanden, facklig kamp och andra ämnen som berör arbetarklassen.

Anarki
Ett virtuellt bibliotek som ständigt uppdateras med texter som är relaterat till anarkismen. Här återfinns både gamla och nya tänkare, och ämnen såsom syndikalismen under inbördeskriget i Spanien, om queer kamp för socialism, och om drömmen om ett fritt samhälle.

Libcom
Libcom är precis som the anarchist library ett virtuellt bibliotek för vänstertexter, men libcom är också mycket bredare i och med att de också publicerar nyheter, har en egen blogg, och forum.

SÄKERHET OCH SEKRETESS
Kom ihåg alla dina lösen
Kepassxc är ett användbart verktyg för dig som har många lösenord men inte vill behöva kämpa med att komma ihåg dem alla. Här räcker det med att komma ihåg ett lösenord för att ha alla dina lösenord krypterade och skyddade.

Antivirus/-malware/-borgare
Använd Malrwarebytes (gratis- eller betalversionen) för att skydda dig från malware, adware, och osäkra sidor. Kom dock ihåg att detta inte är ett substitut för ett vanligt anti-virusprogram, utan snarare ett kompliment.

Sök utan att bli spårad
Om du är trött på att Google sparar all din information och säljer den vidare till tredje parter som vill kunna bombardera dig med ”relevant” reklam, använd Duckduckgo som din standardsökmotor.

Ditch Chrome, go Firefox
Mycket tyder på att Firefox börjar bli ett bättre alternativ än google chrome, både säkerhetsmässigt och hastighetsmässigt.

Proxyproxyproxy
För dig som inte vill få din IP spårad. Om det så är för att få tillgång till netflix amerikanska utbud eller av andra anledningar så är mullvad ett bra verktyg.

Ultimate internet privacy
Slutligen, det ultimata sekretessverktyget. Tor är en teknik som gör det ytterst svårt för utomstående att övervaka din internettrafik. Se bara till att läsa instruktionerna, så att du vet att du använder Tor på ett korrekt och säkert sätt.