Podd: Yepstr och Nopestrkampanjen med SUF Stockholm – Nytt avsnitt av Ungdomshälsan ute nu!

På Anarkistiska Bokmässan i Umeå pratade medlemmar i SUF Stockholm om sin kampanj Nopestr och erfarenheterna från den. Det här är en inspelning därifrån. 

Hur gör vi motstånd mot gigekonomin? Vad får det för konsekvenser när ungdomar förväntas ta jobb via en app? Och vad vi gör när ingen vill erkänna att de är våra chefer men alla vill styra över och tjäna pengar på vårt arbete?

SUF Stockholm berättar om Nopestr-kampanjen och vad som kan hända om man får tillräckligt många att rösta ner en app på appstore. Fokuset ligger på företaget Yepstr, som pratar om att ge ungdomar jobb men som sysslar med gratisarbete och falska egenanställningar.

Gigekonomi är ett begrepp som beskriver arbeten där du inte är anställd utan istället jobbar i korta ”˜gig”™, ofta via en app. Att arbeta prekärt, i ett prekariat, beskriver människor som är osäkert anställda.

Läs mer om Nopestr-kampanjen här. Direkt Aktion har tidigare skrivit om kampanjen här.

Ungdomshälsan är Direkt Aktions podcast. Här samlar vi föreläsningar och samtal vi spelat in kring aktuella politiska ämnen som feminism, osäkra anställningar och aktivism. Fokuset ligger på den utomparlamentariska vänstern och frågor som rör ungdomar. Förhoppningen är att genom detta sprida kunskap, erfarenheter och nya idéer för ett bättre samhälle. Du hittar tidigare avsnitt här och där annars poddar brukar finnas.